Mannheimen-utstilling fortsatt åpen

Mannheimen-utstilling fortsatt åpen

Onsdag klokka 17 åpner den nye utstillingen om Mannheimen på Såheim Folkets Hus.
Kultur
Publisert : 05.08.2020 11:30
Sist oppdatert : 19.08.2020 12:03

- Alt er klart, men det er fint om folk møter i litt god tid før åpningen klokka 17, for vi er pålagt å registrere de fremmøtte, sier Brit Wesseltoft som stå bak utstillingen sammen med Torbjørn Myhre.
I fjor var hun initiativtakeren til den store utstillingen "Rjukan – sangens og musikkens by". Nå har de jobbet fram en ny utstilling på Saaheim Folkets Hus. Torbjørn Myhre har hjulpet til igjen. D, som Torbjørn har skrevet flere artikler om i RA samme med Thomas Neeb.
- Huset har stått i byens tjeneste siden åpningen i 1916 – og deler av historien er ikke så godt kjent, sier Myhre. Den store artikkelserien i RA om de to første Hydro-bestyrerne og beboerne de første årene har ført til god kunnskap om emnet, som nå er blitt godt illustrert til utstillingen om bygget som er et av de signifikante i verdensarven, Rjukan - Notodden Industriarv.

Onsdag åpner utstillingen som vil være tilgjengelig for skolene seinere i høst. Men publikum er ønsket velkommen til åpning med jordbær og noe i glasset. I dagene etterpå vil utstillingen være åpen for alle skuelystne, sier Wesseltoft. Hun og Myhre stiller gjerne opp ved "blåkopiene" av bygget som er blåst opp i stort til utstillingen.
- Bygget ar hatt mange funksjoner, men det har hele tiden blitt betegnet Mannheimen, og dette bygge er virkelig verdt en utstilling sier Wesseltoft. Og nå skal historien fortelles på veggene i Såheim Folkets Hus.
- Vi har lagt vekt på bildene og kortere tekster. Bente Dahle er også med i bildekomitéen, og vi har fått hjelp av Tinn Sparebank, Tinn kommune og med stor velvillighet fra Norsk Industriarbeidermuseum. Det blir til en flott utstilling, som vi gleder oss til å vise fram, sier Wesseltoft.
- Bygget er jo etter brannen og oppussingen gjenoppstått som en fugl føniks, sier Wesseltoft.

- Det er nesten utrolig hvordan huset har blitt brukt inntil toppetasjen gikk opp i røyk. Hybelhus for menn med kjøkkenbetjening og røkestuer, sykehjem,dampbad for folk i bydelen, bedriftshelsetjeneste, helsestasjon, flykningemottak i to perioder med sikkert 25 ulike nasjonaliteter, politiet har brukt huset som øvingslokale i perioder og nå tipp topp omsorgsleiligheter og kontorer. Folk har levd her og de har dødd her, sier Brit.
- Det startet som hybelhus - bolig for ugifte menn - før kommunen kjøpte det i 1923 for 10.000 kroner, forteller Myhre om den omfattende historien om bygget.
- Det var 91 boliger i bygget, men det viste seg at det ikke var et så stort behov, og det ble stor diskusjon om hva huset skullet bruks til. Men det endte med Husmorskolen, som Rjukan var i forkant med i 1922. Så ble det alders- og pleiehjem, men jeg er usikker på om det da fortsatte å bruke navnt "Mannheimen",, sier Wesseltoft.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS