Meteoren over Tinnsjøen vekker oppsikt
Meteoren over Tinnsjøen er omtalt i bladet Astronomi nr.5 / oktober 2015

Meteoren over Tinnsjøen vekker oppsikt

Deler av meteoren som Radio Rjukans astrofotograf fikk tatt et bilde av med sitt GoPro Hero 4 Action Camera, kan ha landet i Sverige.
Mellom Himmel og Jord
Hans-Dieter Fleger
Publisert : 16.10.2015 21:21
Sist oppdatert : 17.10.2015 00:00

I en artikkel skrevet av Norsk Meteornettverk's Steinar Midtskog og som ble publisert på NMN's webside i dag, kommer det frem at det er gjort beregninger som antyder at deler av meteoren - som også ble fotografert fra Atrå, kan ha landet i Sverige. Meteoren lyste sterkere enn Månen og hele seansen varte i 8.5 sekunder.

Meteoren skal - i flg. artikkelen - ha hatt en fart på 20 km/sek (73.000 km/t) da den entret jordatmosfæren i en vinkel på 23°. På vegen gjennom atmosfæren delte den seg i to hoveddeler, som lyste til de var 28 km over bakken. Da var hastigheten redusert til 5 km/s (18.000 km/t). Se Time-Lapse-Video av meteoren her: https://youtu.be/mu7SYismIBI Bitene befant seg da noen km sør for Töcksfors. Vitnebeskrivelser fra området nordøst for Töcksfors rapporterer også om et kraftig drønn et par minutt etterpå og de opplevde hendelsen som dramatisk. De største bitene fortsatte imidlertid over grensa til Aremark kommune. Les hele artikkelen her: http://norskmeteornettverk.no/wordpress/?p=2144

Som allerede nevnt ble denne meteoren også fotografert fra Atrå, med et GoPro Action Camera. Bildet ble likevel så bra, at det ble omtalt i en omfattende artikkel i bladet  "Astronomi nr.5 / oktober 2015" 

Et kalibrert bilde av meteoren, kan man se her: http://norskmeteornettverk.no/bilder/2015/tinn-20150812-gnomonic-grid.jpg

Norsk Astronomisk Selskap's webside: http://www.nas-veven.no/wp/?p=2455 

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS