fbpx

Vannstoffen gjenoppstått i miniatyr

Radio Rjukan25. februar 20167min
vannstoffenb-modell-10_48aa

""Vannstoffen på Vemork ble sprengt til grunnen i 1977, men den er ikke glemt. Til våren starter arkeologiske utgravinger for å få fram det som finnes av anlegget igjen – som en ny stor turistattrasjon på Vemork. Men før det har vi kunnet glede oss over at den langt i fra er glemt. Det har Bjørn Iversens bildeutstillinger på Vemork og i Galleri Teide sørget for, samt hans Lego-modell, som har stått på balkongen i maskinsalen på Vemork hele fjorårssesongen.
Men nå er'n her igjen – i Frank Severinsens modellversjon.

– Endelig er modellen ferdig og jeg er veldig fornøyd. Jeg har ventet på den en stund men nå er den her, sier lokalhistoprisk entusiast og vannstoffen-fan nummer én, Bjørn Iversen. Det er han som har hatt den ville idéen om å starte tidenes mest moderne arkeologiske utgravinger på et sted som ble lagt under jorda fot under 40 år siden.
 
– Det var for lenge siden at jeg og Frank Severinsen snakket om å få laget en modell av "Vannstoffen". Tidligere har Frank malt ""et flott maleri av fabrikken både her hjemme på veggen i gangen (se bilder) men også i ramme men nå var tiden inne.

– Det gikk ca. en måned og Frank fikk kopier av de originale tegningen pluss masse bilder før han startet på jobben. Vi bestemte oss for å lage kopien slik fabrikken så ut på 60 tallet, altså med den lett gjenkjennelige betongklossen på fabrikkens frontfasade. Litt slitt og på en måte inne i sin siste fase, forteller Iversen.
 
– Fabrikken gikk bokstavelig på lut og kaldt vann de siste årene og det bar bygningen preg av. I 1971 var det slutt for driften på kraftstasjonen og i "Vannstoffen" og i 1977 ble fabrikken sprengt og det er i dag lite som minner om at det noen gang har stått en annen fabrikk foran kraftstasjonen. Derfor er denne modellen litt spesiell for meg og jeg skal finne en hedersplass til den, helst i stua slik at jeg kan se Vemork hver dag, sier Iversen.
– Den er blitt utrolig flott!
 
Modellen er laget etter nedskalerte mål opp mot den virkelige fabrikken og det ble brukt spesial lim og capa-fix plater noe som gjør modellen svært lett men også veldig solid. 
– Tidligere har jeg bygget fabrikken i LEGO (se bilder) den bygde jeg første gang som 11 åring, så ble den revet og bygget opp igjen nå jeg ble onkel til en liten gutt. Vi bygde den sammen i håp om at interessen for Vemork kunne smitte litt, og det gjør den jo nå, sier Iversen.

""Kopien er 48 centimeter høy og 99 centimeter bred, det samme forholdet som fabrikkbygningen som var 48 meter høy og 99 meter langt, 25 meter bred.

Frank Severinsen er dekoratør og kunstmaler, og har bygd den i malebua i hagen i Langesund. Han flyttet dit fra Rjukan da han gikk av med pensjon i fjor, men har leiligheten på Rjukan som han også jobber i. 
– Det gikk greit med Kapa-plater og tegninger av arkitekt Thorvald Astrup, forteller Severinsen. Nå har han lagret Vannstoffen på Rjukan, i påvente av at lokalhistoriker Bjørn Iversen henter den.

– Det er Bjørn som har bestilt modellen. Han skaffet originaltegningene til fabrikken som ble oppført i 1928. Det har vært moro å bygge den, sier Severinsen til RA.
– Jeg har prøvd å få den så naturtro som mulig. Men det er klart, de små detaljene får du ikke med. Fabrikken ble endret litt underveis, og du kan si at dette er 1967-versjonen – da var tårnet til tungtvannsproduksjonen oppført.
Det skal monteres lys i fabrikken også, da blir den veldig fin. I mørket lyste Vannstoffen som et Soria Morria på Vemork.

Hva blir det neste?
– Ja det vet jeg ikke helt per nå, men jeg vet at jeg kommer til å flytte opp på Vemork til sommeren om de starter gravningen etter den berømte kjelleren, forteller iversen, som omtrent sover dårlig om natta allerede, bare io påvvente av at utgravingen skal begybnne.
– Du skal ikke se bort i fra at jeg finner på noe annet i fremtiden også så er med på å holde "Vannstoffen" levende, sier Iversen.

Se mange flere bilder i saken nedenfor!
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia