Snøen oversomrer på Gausta iår?

Snøen oversomrer på Gausta iår?

Vi nærmer oss midten av juli, men fortsatt ligger det mye snø i rennene på Gaustatoppen. Dersom det ikke blir betydelig varmere den nærmeste måneden vil endel av snøen ligge over sommeren. Den andre juli var dessuten det vi kan karakterisere som sesongårets første snøfall, 23 dager tidligere enn ifjor.
Natur/Vær
Publisert : 09.07.2016 07:15
Sist oppdatert : 09.07.2016 17:41

Ifjor falt det snø på Gaustatoppen allerede 25. og 26. juli. Iår har vi fått se bilder av snøfall på Gausta 2. juli, til tross for at året sommer hittil har vært varmere enn fjorårets. Om det er sesongens første eller siste snøfall på Gaustatoppen er vel et definisjonsspørsmål. Det vanligste er at det faller snø på Gausta i midten av august, og ut mot september. Det var riktignok ikke mye snø, men et slags melisdryss.

Ifjor meldte vi at årets snø ville legge seg på i flere snøfelter som hadde oversomret i groper på Gaustatoppen, og at det ville bli første gang på mange år at snø har blitt liggende over sommeren. Ifjor var altså det første året på lenge at den første nysnøen la seg på gammel snø på Gaustatoppen. Slik kan det altså bli igjen iår.

Norges Vassdrags og elektrisitetsvesen meldte ifjor om mer snø i fjellet i juli enn de noensinne har opplevd, siden de startet målingene de gjør nå, dvs de siste 57 årene. Og vårflommen ble det ikke noe av. Slik ser et også ut i år.

Og nå tyder ting på at mye snø vil oversomre på Gaustatoppen, helt ned til 12-1300 meter. 
Det er likevel ikke et sikkert tegn hverken på at vi får tidlig vinter, eller at det kommer mye snø.

Fortsatt god høysommer!

Fotos: Frank Roger PetersenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS